Külföldön, fõleg Amerikában a Kacsaleves (népszerûbb nevén a Duck-soup) nagyon sikeres és elterjedt a beteg görények etetésénél. Maga a leves nem kacsahúsból készült, hanem a nevét egy Lucki Duck (Szerencsés Kacsa) nevû vadászgörényrõl kapta, akit ilyen keverékkel etettek a betegsége során és sikeresen felépült.

Az eledel sikere abban rejlik, hogy teljesen pépesre van darálva és fõzve, az íze kellemes, ezért a görények (még a betegek is), szívesen fogyasztják. Ezen felül tele van fehérjével, zsírral és vitaminnal, így segít a felépülésben is.

BOB CHURCH KACSALEVESE
Hozzávalók:

* 1 egész sütnivaló csirke (hagyjuk rajta a bõrt, ne szedjük          ki a csontokat, a porcogókat)

* 1 evõkanálnyi olívaolaj

* 1 evõkanálnyi Ferretone (vagy bármilyen folyékony
vitamin kiegészítõ, amit használni szoktál)

* 1 csészényi prémium minõségû görény- vagy macska szárazeledel

* 2 evõkanálnyi korpa

* 1 tubus Nutrical (vagy itthon kapható vitaminpaszta, amit            használsz, pl.: Gimpet, Calo-pet stb)

* 3-4 tojás héja összetörve

* 4 evõkanálnyi méz

* 1 csészényi zsíros nyesedék (nyersen!!)

Fontos, hogy hagyjunk a csirkén rajta minden bõrt, zsírt, porcogót és egyebet, mert ha nagyon letisztítjuk, akkor túlságosan „sovány” lesz a hús ahhoz, hogy tápláló és egészséges legyen. Amennyiben leszedünk minden „kövér részt”, akkor máshonnan kell zsírokat hozzáadni a húshoz, hogy ez a keverék durván 70% csirkehúst és 30% állati eredetû zsírt tartalmazzon.

Mossuk meg a csirkét és vágjuk fel minél kisebb darabokra – a csontokat érdemes húsbárddal felaprítani – illetve a felaprított csontot próbáljuk kiklopfolni – így könnyebb lesz majd ledarálni. Erõs húsdarálón daráljuk le a csirkét a zsíros nyesedékkel együtt, majd turmixoljuk össze a táppal és a tojáshéjjal.

Ezt a keveréket öntsük fel annyi vízzel, hogy elfedje és kellõen leveses legyen, majd fõzzük 30 percig – amíg össze nem sûrûsödik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük jól össze.

Fontos, hogy a vitamintartalmú összetevõket csak a kihûlés után keverjük a leveshez.

Adagoljuk ki akkora adagokra, amennyit a görényünk egy étkezésre elfogyasztana, majd hûtés után fagyasszuk le.

A szerkesztõ megjegyzése: Magyar görényesek tapasztalatai alapján azt javasoljuk, hogy a száraz eledelt érdemes inkább a végén hozzákeverni, mert fõzés közben olyan szagot áraszt, hogy nem marad meg sem ember, sem állat a konyhában. 🙂

Etetés elõtt olvasszuk fel és keverjünk hozzá kevés vizet és langyosítsuk meg.

Elkészítést követõen egy nagyon magas kalória-, zsír,- és fehérjetartalmú, de alacsony szénhidráttartalmú keveréket kapunk, melyet a beteg görények szívesen fogyasztanak és minden olyan összetevõt tartalmaz, melyre szükségük van. Érdemes néha az egészséges görényeknek is adni egy-egy adagot, így eleve hozzászoknak, és amennyiben betegek lesznek és szükségük lesz rá, könnyebben fogják elfogadni.

Nagyon könnyen emészthetõ és a görény szervezete is jól fel tudja dolgozni, így a tápokkal szemben alig lesz végtermék az alomtálcában. Persze, amennyiben a görényed még sosem kóstolta, akkor elképzelhetõ, hogy hasmenése lesz eleinte tõle.

Ráadásként ez a keverék jóval több nedvességet tartalmaz és jóval táplálóbb is, mint a tápok többsége.

Mivel pépes állagú, ezért, amennyiben nem akar enni a görény, akkor könnyen felszívható egy fecskendõbe és etethetõ úgy is.

Figyelem! Ez a keverék nem helyettesít semmilyen gyógyszert, kezelési módot. Csupán segíthet abban, hogy a görényünk átvészelje a betegség és a gyógyulás idõszakát és erõsödjön.

Természetesen lehet az összetevõk arányát változtatni, ahogy a görényünknek szüksége van rá.

Figyelem! A vadászgörényeknek rendkívül erõs fogai és állkapcsuk van, mely hús és csontok õrlésére alkalmasak. A fogak és a rágóizmok egészségét többek között úgy tudjuk megõrizni, ha olyan ételt adunk nekik, melyeket meg kell rágniuk. A folyamatos pépes étellel történõ etetés pedig fogkõ kialakulásához és a rágóizmok satnyulásához vezethet. Ezért bár ez a keverék tápláló, és a görények szeretik is, egészséges görénynek ne adjuk állandó eleségként.

Forrás: Vadászgörény

Hozzászólás